Ha a kávéscsésze mesélni tudna

Lindicake

Fahéjas datolyatorta

A mindenmentes mindentudó

2018. március 28. - Lindicake

Kezdjük rögtön a legfontosabb kérdéssel. Mikor érdemes a fahéjas datolyatorta elkészítése mellett döntenetek?

Mindenképp vágjatok bele, ha

  • mindenmentes finomságra vágytok
  • szeretnétek valami extravagánssal előrukkolni
  • 30 perc alatt szeretnétek édesen krémes desszertet barkácsolni, anélkül, hogy bekapcsolnátok a sütőt
  • nincs ötletetek, milyen süti kerüljön az ünnepi asztalra
  • van valaki a közeletekben, aki kattan a mascarponehabos cuccokra. vagy a fahéjasra. esetleg rajong a datolyáért.

A végeredmény kapcsán erre a látványra számíthattok:

 

masct2.jpg

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

A süti alapjához

15 szem magozott, előre pici vízben áztatott datolya

1 bögre pörkölt, sós mogyoró

A datolyakaramellhez

7 szem datolya

2 ek. laktóz-glutén és cukormentes mogyoróvaj

5 ek. laktózmentes tej

A krémhez

250 gr. laktózmentes mascarpone

150 gr. laktózmentes tejföl

vanília

eritrit

fahéj

 

Elkészítés:

Az alaphoz a mogyorót és a víztől lecsepegtetett datolyát késes aprítóban krémesre őrlöm, majd egy kisméretű sütőforma aljára simítom, max. fél cm vastagon.

A datolyakaramellhez a hozzávalókat szintén késes aprítóban elegyítem. A cél, hogy karamell sűrűségű masszát kapjak (a túl híg lenne, érdemes hozzádobni még egy datolyát, ha túl sűrű, 1-2 ek. tejet lehet hozzá adagolni). A kész datolyakrémet a mogyorós-datolyás alapra simítom.

Az utolsó réteghez a mascarpone-t és a tejfölt összekeverem, majd ízlés szerint édesítem vaníliával, fahéjjal és eritrittel. A krém édessége kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a datolya miatt a süti alapja és a karamell is  elég édes lesz, így jobb, ha a krémben kevésbé dominál ez az íz. Az így elkészült fahéjas mascarpone habot a datolyakaramell tetejére simítom, majd egy éjszakára hűtőbe teszem a sütit.

masctorta.jpgmasc3.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lindicake.blog.hu/api/trackback/id/tr1913786040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.