Duplacsokis datolyatorta. Ha a neve nem lenne elég meggyőző, mondom, mit érdemes tudni róla.
Elsősorban azt, hogy ilyen szép:
Másodsorban azt, hogy mindentől (tojás-tej-liszt-hozzáadott cukor és sütés) mentes és mindössze 15 perc alatt készül el, minimális eszközigénnyel.
Lássuk, hogy készül!
A süti alapjához szükséges:
1 ½ csésze magozott és előre vízben (kb. 15 percig) áztatott datolya
3/4 csésze kókuszliszt
1/4 csésze kakaópor
1/4 csésze őrölt mandula
¼ csésze víz (használhatjuk a datolya áztató vizét is)
A krémhez nélkülözhetetlen:
17 dkg min. 70% étcsoki (lehetőség szerint cukormentes)
4-5 ek. mandula/kókusztej
És mihez kezdjünk a hozzávalókkal?
A hozzávalókat késes aprítóban simára keverem, majd a kész „tésztagombócot” sütőpapíron 2-3 mm vastagságúra nyújtom és egy 21 cm-es, sütőpapírral bélelt forma aljára simítom. Ha a tészta túlságosan morzsálódna, érdemes még 1-2 ek. folyadékot , ha nagyon ragad, kis kakaóport adni hozzá és újra összegyúrni. Amíg a krém készül, a süti alapja már pihenhet is a hűtőben.
A krém készítése már végtelenül egyszerű: az étcsokit vízgőz fölött felolvasztom és néhány ek. mandula/kókusztej segítségével krémet készítek belőle.
A krémet a torta alapjára simítom. Liofilizált eperrel díszítem (de mehet rá kókuszchips, mandulaforgács vagy bármilyen finomság). Ha minden kész, lehetőség szerint egy éjszakán át érdemes hűtőben pihentetni.