Kezdjük rögtön a legfontosabb kérdéssel. Mikor érdemes a fahéjas datolyatorta elkészítése mellett döntenetek?
Mindenképp vágjatok bele, ha
- mindenmentes finomságra vágytok
- szeretnétek valami extravagánssal előrukkolni
- 30 perc alatt szeretnétek édesen krémes desszertet barkácsolni, anélkül, hogy bekapcsolnátok a sütőt
- nincs ötletetek, milyen süti kerüljön az ünnepi asztalra
- van valaki a közeletekben, aki kattan a mascarponehabos cuccokra. vagy a fahéjasra. esetleg rajong a datolyáért.
A végeredmény kapcsán erre a látványra számíthattok:
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
A süti alapjához
15 szem magozott, előre pici vízben áztatott datolya
1 bögre pörkölt, sós mogyoró
A datolyakaramellhez
7 szem datolya
2 ek. laktóz-glutén és cukormentes mogyoróvaj
5 ek. laktózmentes tej
A krémhez
250 gr. laktózmentes mascarpone
150 gr. laktózmentes tejföl
vanília
eritrit
fahéj
Elkészítés:
Az alaphoz a mogyorót és a víztől lecsepegtetett datolyát késes aprítóban krémesre őrlöm, majd egy kisméretű sütőforma aljára simítom, max. fél cm vastagon.
A datolyakaramellhez a hozzávalókat szintén késes aprítóban elegyítem. A cél, hogy karamell sűrűségű masszát kapjak (a túl híg lenne, érdemes hozzádobni még egy datolyát, ha túl sűrű, 1-2 ek. tejet lehet hozzá adagolni). A kész datolyakrémet a mogyorós-datolyás alapra simítom.
Az utolsó réteghez a mascarpone-t és a tejfölt összekeverem, majd ízlés szerint édesítem vaníliával, fahéjjal és eritrittel. A krém édessége kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a datolya miatt a süti alapja és a karamell is elég édes lesz, így jobb, ha a krémben kevésbé dominál ez az íz. Az így elkészült fahéjas mascarpone habot a datolyakaramell tetejére simítom, majd egy éjszakára hűtőbe teszem a sütit.