Igazi kis csodagolyó de tényleg: belül sós-ropogós a mogyorótól és édesen krémes a datolyától, amit egy picit savanykás íz spékel meg a citrom részéről...és mindezt roppanós csokimáz borítja. Ellenállhatatlan. De mit tudunk még róla? Glutén-és laktózmentes, az elkészítési ideje pedig 30 perc alatt van. Szóval tökéletes ajándék lehet belőle, nagyszerűen mutat az ünnepi asztalon de azért a karácsony reggeli kávé mellé is érdemes 1-2 darabot megőrizni belőle.
Hogyan készül?
Hozzávalók a bonbonhoz
12 dkg magozott, aszalt datolya
7 dkg pörkölt, sós mogyoró
3 ek. kakaópor
4-5 ek. frissen facsart citromlé
A csokimázhoz
15 dkg 70% étcsoki
8-10 ek. kókusztej/mandulatej
Elkészítés
A bonbon hozzávalóit késes aprítóban elegyítem (ha nehezen boldogul vele a gép, érdemes 1-2 ek. citromlevet adni még hozzá). Az így elkészített masszából 30 kicsi golyót formázok.
Nincs is más hátra, mint a csokimáz, amihez az étcsokit gőz fölött megolvasztom, majd selymesre keverem a magtejjel. Érdemes addig adagolni a tejet, amíg a bonbon mártására alkalmas szószt kapunk. Most már csak mártani kell: két fogpiszkáló segítségével egyenként a csokistál fölé navigálom a bonbonokat és megmerítem őket a csokiszószban. Ha mindenhol alaposan befedi már máz, egy sütőpapírra teszem és hagyom őket megdermedni. Az ünnepi hangulat érdekében én pici mandulát szórtam a tetejükre.