Karakterét tekintve elég frappáns kis desszertről van szó: az önmagában is mesés, ropogós diós-mandulás réteget egy varázslatosan puha fahéjas-vaníliás juharszirupos krém takarja, amit némi étcsokoládé krém tesz még izgalmasabbá.
Minden tekintetben őszi, 15 perces, gluténmentes csodasüti.
Mi minden kell hozzá?
a diós réteghez
1/2 csésze dió
1/2 csésze mandula
2 ek. kókuszolaj
6 ek. mazsola
1/4 csésze gluténmentes zabpehely
a krémhez
250 gr mascarpone
125 gr görögjoghurt
3-4 ek. juharszirup
vanília
fahéj
a csoki réteghez
100 gr 70% feletti kakaótartalmú étcsoki
2 ek. tejszín
Hogyan készül?
A diós réteg a süti alja lesz: ehhez minden hozzávalót egy késes aprítóban elegyítek, egészen addig, amíg formázható nem lesz a massza. Ha túlságosan száraz/porhanyós lenne, 1-2 ek. juharszirupot érdemes hozzáadni. Az így elkészült diós-mandulás elegyet egy folpackkal bélelt sütőtál aljára simítom, kb fél cm vastagon, majd hűtőbe teszem.
A vaníliás krémhez csomómentesre keverem a hozzávalókat és ízlés szerint édesítem/fűszerezem. A vaníliahabos krémet a diós rétegre simítom, majd visszateszem a hűtőbe.
Amíg hül a süti, az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd 2 ek. tejszínnel krémesítem. Az olvadt csokikrémet picit hűlni hagyom, majd még langyosan a mascarpone réteg tetejére simítom.
Érdemes egy éjszakát pihentetni.