Igazi kis energiabomba, amiből elég 1-2 szeletet csomagolni és meg is oldódott az aznapi glutén-laktózmentes nasi. Sütés nélkül készül, 15 percen belül vagyunk most is a készítési idővel. Ebből a mennyiségből kb. 30 szeletke lesz, szóval ha tudunk várni :) akár egész hétre lesz mit pakolni az uzsonnás dobozba.
Hozzávalók (kb. 30 kicsi szelethez)
30 db magozott datolya (ha túl száraz lenne, érdemes 15 percre langyos vízbe áztatni, majd lecsepegtetve felhasználni)
1/3 csésze mindenmentes mogyoróvaj
3/4csésze puffasztott barnarizs
1/2 csésze sósmogyoró (aki kevésbé kedveli a pikáns édes-savanyú kombót, annak a sótlan verziót javaslom)
10 dkg min. 70%-os glutén-és laktózmentes étcsoki
2-3 ek. növényi tej/laktózmentes tej
Elkészítés
1. A datolyát 2-3 evőkanál vízzel, késes aprítóban krémes masszává alakítom, majd hozzáadom a mogyoróvajat és egyneművé keverem.
2. A mogyoróvajas datolyamasszához hozzákeverem egy tálban a puffasztott rizst és a mogyorót. Fontos, hogy az így kapott massza picit tapadjon és semmiképp se morzsálódjon. Ha túl száraz, 1-2 ek. víz segíthet a dolgon.
3. Most már nincs más hátra, mint az egészet egy sütőpapírral bélelt formába simítani, kb fél cm vastagon, majd hűtőbe tenni kb. 30 percre, hogy megdermedjen.
4. Dermedés után a csokit vízgőz fölött, 3-4 ek. növényitejjel/laktózmentes tejjel megolvasztom, a süti tetejére csorgatom és elsimítom.
5. Ismét irány a hűtő: újabb 30 perc dermedés után már fogyasztható is a finomság.