Ha a kávéscsésze mesélni tudna

Lindicake

Lindicake

Juhuu, a gluténmentes cipó

2018. január 24. - Lindicake

Sosem felejtem el az érzést, amikor először sikerült aranybarna, ropogós héjú, belül lukacsos, pihe-puha kenyeret sütnöm. Máig emlékszem arra az örömre, amikor megláttam, mivé nőtte ki magát a sütőben a tésztagombócom.

Lassan egy éve azonban gluténmentes konyhát vezetek, így kénytelen-kelletlen-az első brutális kudarcok után-lemondtam a saját kenyérsütés élményéről. Egészen a múlt hét végéig, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve utánaolvastam, hogyan lehet zablisztből dagasztás nélküli kenyeret sütni. És sikerült. Elsőre sikerült gluténmentes cipót sütnöm, méghozzá kompromisszumok nélkül. Vagyis: nem esik szét, nem marad ragacsos, cserébe szuperszép és irtó finom. Ó igen: és minimális munka van csak vele, hiszen a lényegi rész egy éjszaka alatt, dagasztás nélkül történik. Szóval Juhuunak hívom és felírtam a "vannak még csodák" listámra is.

 

cipoka.jpgreceptcipo.jpgInspiráció: thequeenofdelicious.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lindicake.blog.hu/api/trackback/id/tr4813601217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hümhüm 2018.01.25. 14:34:05

"az első brutális kudarcok után-lemondtam a saját kenyérsütés élményéről."
Ne mondj le róla...
Vannak nagyon jó kenyérpor keverékek. Én már 30 évvel ezelőtt is készítettem gluténmentes kenyeret, az akkori alapanyag kínálatnak megfelelően, de akkor sem volt rossz az eredmény. Most már nagyon jókat lehet kapni:
1. Beiker kenyérpor (spanyol)
2. Dr.Schaer kenyérpor (Mix B) (olasz), van barna kenyérhez való változata is
3. Nutrifree kenyérpor (olasz), van neki rostdús változata is
...és egy csomó más is (magyar, német, angol, lengyel gyártmányok)
Azért érdemes ezeket használni, mert garantáltan gluténmentesek (ha ez fontos neked egészségügyi szempontból, és nem pedig csak mai trendi miatt fogyasztasz ilyeneket), amellett meglehetősen költséges és hosszú kísérletezések eredményeként készítik ezeket a kenyérporokat, nem amatőr erőlködések produktumai, így biztosan jó kenyér sülhet belőlük.
Amiket néven neveztem, azok mind jó eredményt adnak, akár önmagukban is, akár keverve egymással is. Tojás és tej nem kell a kenyértészta elkészítéséhez, csak a víz és az élesztő mennyiségére kell figyelni.
Nyugodtan keverhetsz még hozzá hajdinalisztet vagy köleslisztet is, esetleg nyers vagy főtt krumplit.
Mind sütőben, mind kenyérsütő gépben alkalmasak jó gluténmentes kenyér elkészítéséhez. Én ezeket már vagy 15 éve használom...ezekből csuda finom kenyeret szoktam sütni (kb. arasznyi magasak..., frissen foszlós belsejűek, és mivel sem tojás, sem tej nincs bennük, nehezen romlanak meg, nagyjából 1 hetet bírnak ki tiszta textilbe göngyölgetve).
Igaz, ezek a kenyérporok nem olcsók: 1 kg 1300-1600 Ft közt kapható, de a gluténmenetes étrend, sajna, sokkal drágább, mint a gluténes...ez így volt már 30 évvel ezelőtt is.
Jó sütést, ne add fel.

hümhüm 2018.01.25. 14:39:30

Ja, és még valami:
15-20 perc keverés, kb.45 perc kelesztés (hőmérséklettől függően), majd 40-60 perc sütés (a sütő hőmérsékletétől függően). Kenyérsütőgépen meg kell keresni a megfelelő programot, mert a normál kenyérkészítési programok nem jók, mivel azok kelesztés közben is időnként megkeverik a tésztát, de egy ilyen művelet a gluténmentes megkelt tésztát tönkreteszi, lapos vacak lesz belőle.
Általában a gluténmentes programok sem jók ezeken a gépeken.
süti beállítások módosítása