Ha a kávéscsésze mesélni tudna

Lindicake

Lindicake

Almás-vaníliás máktorta

2020. április 08. - Lindicake

10 meseszép hét után ismét a konyhában találtam magam. Elképesztően nagy szükségem- de mindössze 15 percem -volt rá, hogy tortát készítsek. Ráadásul már 4 hete önkéntes karantén konyhát viszünk: abból tudok alkotni, amit a kamrában és a hűtőben találok. Hát így született meg ez a glutén-laktózmentes, sütés nélküli szépség. Az eredeti receptet @dolcevita oldalán találtam.

10494c66-c798-4360-bfed-25e816dd9550.jpeg

Hozzávalók a torta alapjához

5dkg darált mák
15 dkg apró szemű gluténmentes zabpehely
2-3 kisebb alma, reszelve

A krémhez

gluténmentes vaníliás pudingpor
eritrit
4dl rizstej 
pici kókuszkrém (elhagyható)

 

Elkészítés 

1. Az alap hozzávalóit alaposan összegyúrom és egy 16 cm-es tortaforma aljába simítom.
2. A pudingport a rizstejjel megfőzöm, ízesítem, majd a mákos alapra öntöm és 2 órán át a hűtőben pihentetem. 

Datolyaszelet

Igazi kis energiabomba, amiből elég 1-2 szeletet csomagolni és meg is oldódott az aznapi glutén-laktózmentes nasi. Sütés nélkül készül, 15 percen belül vagyunk most is a készítési idővel. Ebből a mennyiségből kb. 30 szeletke lesz, szóval ha tudunk várni :) akár egész hétre lesz mit pakolni az uzsonnás dobozba.

img_0134.jpg

Hozzávalók (kb. 30 kicsi szelethez)

30 db magozott datolya (ha túl száraz lenne, érdemes 15 percre langyos vízbe áztatni, majd lecsepegtetve felhasználni)

1/3 csésze mindenmentes mogyoróvaj

3/4csésze puffasztott barnarizs

1/2 csésze sósmogyoró (aki kevésbé kedveli a pikáns édes-savanyú kombót, annak a sótlan verziót javaslom)

10 dkg min. 70%-os glutén-és laktózmentes étcsoki

2-3 ek. növényi tej/laktózmentes tej

 

Elkészítés

1. A datolyát 2-3 evőkanál vízzel, késes aprítóban krémes masszává alakítom, majd hozzáadom a mogyoróvajat és egyneművé keverem.

2. A mogyoróvajas datolyamasszához hozzákeverem egy tálban a puffasztott rizst és a mogyorót. Fontos, hogy az így kapott massza picit tapadjon és semmiképp se morzsálódjon. Ha túl száraz, 1-2 ek. víz segíthet a dolgon.

3. Most már nincs más hátra, mint az egészet egy sütőpapírral bélelt formába simítani, kb fél cm vastagon, majd hűtőbe tenni kb. 30 percre, hogy megdermedjen.

4. Dermedés után a csokit vízgőz fölött, 3-4 ek. növényitejjel/laktózmentes tejjel megolvasztom, a süti tetejére csorgatom és elsimítom.

5. Ismét irány a hűtő: újabb 30 perc dermedés után már fogyasztható is a finomság.

 

 

Mentes mogyorókrém

Cukor-laktóz-gluténmentes finomság

Mogyorókrém, nem nutella, szóval nem is érdemes ugyanazt az állagot és textúrát várni tőle. Ehelyett viszont az alábbi recept elkészítésével megkóstolható, milyen egy mindenmentes, csupa-csupa csokismogyorós házi finomság, cukor-laktóz-gluténmentes változatban.

Látvány kapcsán az alábbira számíthattok

A hozzávalók

  • 25 dkg egész törökmogyoró
  • 20 dkg min. 70%-os cukor-laktózmentes étcsoki, olvasztva
  • 3 ek. cukor-laktózmentes zsírszegény kakaópor
  • 5-6 ek. eritrit

Elkészítés

1. A mogyorót egy sütőpapírral borított tepsibe öntöm és 180 fokon kb. 10 perc alatt megpirítom. Ha kihűlt, a héját gondosan ledörzsölöm róla.

2. A mogyorót késes aprítóban megőrlöm, majd a többi komponenst fokozatosan adagolom hozzá, amíg egyneművé nem válik a krém

3. Miután kihűlt, érdemes hűtőben tárolni. Egy hétig minőségromlás nélkül elvan odabent

 

Nutellás-narancsos kalács

Pihe-puha nutellás kalács, némi poszt-karácsonyi beütéssel a sok kandírozott narancstól, ami menedéket talált benne.

Lássuk, mi minden kell hozzá:

  • 200 gr bake free kelt tészta lisztkeverék+víz+eritrit+gluténmentes porélesztő
  • 100 gr glutén-és laktózmentes mogyorókrém 
  • kandírozott narancs
  • glutén-laktózmentes étcsoki, lehetőleg 70% feletti kakaótartalommal

A hogyan készült részben sincs túl sok csavar:

  1. A lisztkeverékből 200 gr vízzel, 50 gr eritrittel és gluténmentes élesztővel tésztát gyúrok, amit 60 percig meleg helyen kelesztek. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztom, majd egyenként téglalappá nyújtom őket
  2. A téglalapokat egyenként megkenem nutellával, megszórom reszelt étcsokival, majd kandírozott naranccsal, ízlés szerint. FYI: Én teletömtem minden jóval.
  3. A  már megkent téglalapokból egyenként hurkákat formálok, ügyelve rá, hogy a végük biztosan össze legyen csippentve és sehol se szóródjon belőlük a töltelék
  4. A három csokis-nutellás-narancsos tésztahurkák egymás mellé teszem és egybefonom
  5. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tészta aranyszínű nem lesz

 

Diótorta

Csodálatosan finom, pompás textúrájú glutén-laktózmentes diótorta. Krém nélkül, friss gyümölccsel vagy csak egy csésze kávéval is isteni finom, napokig puha sütemény. És a sütési időt leszámítva, elkészíteni is csak 15 perc. Maximum.

diotorta2.jpg

Hozzávalók:

20 dkg őrölt dió

22,5 dkg laktózmentes vaj

20 dkg eritrit

18 dkg barna rizsliszt

1 csomag sütőpor

4 tojás

vanília, szegfűszeg, fahéj

 diotorta.jpg

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat összekeverem.

2. A puha vajhoz egyenként hozzáadva a tojásokat, habosra keverem őket

3. Sütőpapírral bélelt, 16 cm-es kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm, bár ez az idő sütőnként eltérhet, így érdemes tűpróbával ellenőrizni, készen van -e.

4. Érdemes kb. fél órán át hűlni hagyni a formában, majd langyosan tálalni. Passzol hozzá a joghurt, a mascarpone, bármilyen őszi gyümölcs, de szerintem tejeskávéval a legfinomabb.

 

 

Mogyoróvajas bonbon

Isteni glutén-laktózmentes mogyoróvajas bonbon, csokoládé kabátkában, a szokásos stílusban: látványos, egészséges, mégsem kell 15 percnél több az elkészítésére.

img_9415-3.jpgHozzávalók 15-20 darabhoz:

1 csésze mindenmentes mogyoróvaj

fél csésze kókuszliszt

10 dkg cukormentes, min. 70%-os étcsokoládé

 

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű mogyoróvajat összekeverem a kókuszliszttel.

2. Egy puha, mégis formázható masszára lesz szükség. Ha nehezen alakíthatónak tűnik, érdemes apránként adagolni hozzá még pici kókuszlisztet. A masszából apró golyókat gyúrok, majd a hűtőbe teszem őket, amíg a csokival bíbelődöm.

3. Az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd egy fél percet hűlni hagyom. 

4. A bonbonokat egyenként-egy fogpiszkáló segítségével-a csokiba mártom, majd egymástól tisztes távolságban hagyom őket dermedni egy sütőpapíron.

5. Tálalásig hűtőben tartom. 

Fügés lepény karamellizált hagymával

Nemrég kaptam 6 kiló fügét(!!!) aminek a javából lekvár készült, elmentettem viszont pár szebb darabot, amiből komponáltam egy gyors, látványos és isteni finom vacsorát, az első hivatalos kerti partinkra. Ez a recept -ahogy az nálam lenni szokott-a végtelen egyszerűség, gyorsaság és a gluténmentesség jegyében készült.

A hozzávalók:

  • 30 dkg Bake Free! lángos-fánk lisztkeverék
  • 10 darab csodaszép, érett, friss füge
  • 5-6 fej hagyma
  • olívaolaj

Elkészítés

1. A lisztből 30 dkg vízzel tésztát gyúrok és kis, kör alakú lepényeket formázok belőle, amelyeket sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatok fel

2. A hagymákat megpucolom, karikázom és kis olívaolajon, alacsony lángon karamellizálom, nagyjából 15-20 perc alatt

3. Amíg a hagyma fő, a fügéket is előkészítem:a száraikat levágom és vékony karikákra szeletelem őket

4. Ha minden kész, már csak a kompozíció összeállítása van hátra: a lepénykéken egyenletesen elosztom a hagymát, majd megpakolom őket fügével, végül sózom és pár csepp olívaolajjal búcsút intek nekik.

5. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb 20 perc alatt készülnek el.

 

Epres tápiókapuding

A legkedvencebb desszertem! Elegáns, szupergyors, gluténmentes csoda édesség, ami nagyon jól variálható bármilyen lekvárral és idény gyümölccsel. Érdemes előre nagy adagot főzni belőle, hiszen napokig eláll a hűtőben, így a "milyen nasit csomagoljak az irodába" problémát könnyen letudhatjuk vele.

img_9352.jpg

A hozzávalók:

  • tápiókagyöngy
  • kókusztej
  • eritrit
  • eper
  • opcionális: vanília, kókuszkrém

Elkészítés:

1. Egy rész tápiókagyöngyöt két rész hideg vízben áztatok kb. fél órán át

2. Felteszem főni alacsony hőfokon a gyöngyöket az áztató vízzel és 2 dl kókusztejjel

3. Könnyen leég, így érdemes folyamatos kevergetni és figyelni rá. Ha fogy alól a folyadék, érdemes vizet és kókusztejet adagolni hozzá. Akkor van kész, ha a gyöngyök átlátszóvá váltak és az állaga egy ragacsos, puha pudingra emlékeztet.

4. Ha kész, pici vaníliával, ertirittel, akár 1-2 e. kókuszkrémmel is ízesíthető

5. Ha kihűlt, tetszés szerint rétegezhető bármilyen gyümölccsel, bár szerintem az eper passzol leginkább hozzá

 

Nyers répatorta

Robog a konyhámban a 15 perc alatt elkészíthető, nyers édességgyár. Mutatom is a Húsvétkor -még a klasszikus édességeket szerető családom körében is- óriási sikert aratott répatorta receptjét.

img_6893-2.jpg

Hozzávalók

A torta alapjához

  • 2 csésze finomra reszelt répa
  • 1,5 csésze magozott datolya (érdemes előtte kb 15 percig vízben áztatni, majd felhasználás előtt lecsepegtetni)
  • 1/2 csésze mazsola
  • 2 csésze dió
  • 1 tk őrölt fahéj
  • vanília
  • 1/2 csésze őrölt mandula

A krémhez

  • 1 csésze dió (érdemes előtte kb. fél órát meleg vízben áztatni)
  • 1/2 csésze kókuszkrém
  • eritrit
  • vanília

Elkészítés

  1. A tortaalap hozzávalóit késes aprítóba pakolom és elegyítem, míg jól formálható sütimassza nem készül belőle.
  2. A sütimasszát egy sütőpapírral bélelt sütőforma aljára simítom (0,5 cm vastagon)
  3. A krémhez a diót  lecsepegtetem, majd a kókuszkrémmel, vaníliával és 1-2 tk. eritrittel a késes aprítóban finom, selymes krémmé keverem. Ha túl "masszív" lenne a krém, érdemes még apránként kókuszkrémet tenni hozzá.
  4. A kész krémet a sütit tetejére halmozom és tálalásig hűtőben tartom.
  5. Hát mindössze ennyi a nyers répatorta története. 15 oerc elkészíteni és pár másodperc alatt fog elfogyni.

 

 

 

Mandulás energiagolyó

Mandulás-datolyás-kókuszos csodagolyó. Mit tudunk róla? Glutén-laktóz és hozzáadott cukortól mentes. Paleo & vegán barát, sütés nélkül készül éééés 15 perc alatt összedobható. Hetente biztosan készítek egy adagot, mert tökéletes nasi, főleg akkor, ha az éhségtől kopogó szemem olyan boltokba csábít, ahol biztosan nem kapható semmi, de semmi, ami paleo kompatibilis lenne.

img_9093.jpg

 

Hozzávalók (20-25 kisebb energia golyóhoz)

1 csésze magozott, pici vízben előre áztatott datolya

1/2 csésze őrölt mandula

1/2 csésze kókuszreszelék/kókuszliszt

4 ek. kakaópor

 

Az elkészítés bravúrosan egyszerű:

1. A hozzávalókat késes aprítóba pakolom és addig elegyítem, míg krémes, formálható sütimassza nem készül belőle. Ha túl száraz lenne, a datolya áztató vizéből érdemes néhány evőkanálnyit hozzátenni.

2. A sütimasszából golyókat formálok és tálalásig hűtőben tartom.

 

 

süti beállítások módosítása