Ha a kávéscsésze mesélni tudna

Lindicake

Datolyaszelet

2020. január 23. - Lindicake

Igazi kis energiabomba, amiből elég 1-2 szeletet csomagolni és meg is oldódott az aznapi glutén-laktózmentes nasi. Sütés nélkül készül, 15 percen belül vagyunk most is a készítési idővel. Ebből a mennyiségből kb. 30 szeletke lesz, szóval ha tudunk várni :) akár egész hétre lesz mit pakolni az uzsonnás dobozba.

img_0134.jpg

Hozzávalók (kb. 30 kicsi szelethez)

30 db magozott datolya (ha túl száraz lenne, érdemes 15 percre langyos vízbe áztatni, majd lecsepegtetve felhasználni)

1/3 csésze mindenmentes mogyoróvaj

3/4csésze puffasztott barnarizs

1/2 csésze sósmogyoró (aki kevésbé kedveli a pikáns édes-savanyú kombót, annak a sótlan verziót javaslom)

10 dkg min. 70%-os glutén-és laktózmentes étcsoki

2-3 ek. növényi tej/laktózmentes tej

 

Elkészítés

1. A datolyát 2-3 evőkanál vízzel, késes aprítóban krémes masszává alakítom, majd hozzáadom a mogyoróvajat és egyneművé keverem.

2. A mogyoróvajas datolyamasszához hozzákeverem egy tálban a puffasztott rizst és a mogyorót. Fontos, hogy az így kapott massza picit tapadjon és semmiképp se morzsálódjon. Ha túl száraz, 1-2 ek. víz segíthet a dolgon.

3. Most már nincs más hátra, mint az egészet egy sütőpapírral bélelt formába simítani, kb fél cm vastagon, majd hűtőbe tenni kb. 30 percre, hogy megdermedjen.

4. Dermedés után a csokit vízgőz fölött, 3-4 ek. növényitejjel/laktózmentes tejjel megolvasztom, a süti tetejére csorgatom és elsimítom.

5. Ismét irány a hűtő: újabb 30 perc dermedés után már fogyasztható is a finomság.

 

 

Mentes mogyorókrém

Cukor-laktóz-gluténmentes finomság

Mogyorókrém, nem nutella, szóval nem is érdemes ugyanazt az állagot és textúrát várni tőle. Ehelyett viszont az alábbi recept elkészítésével megkóstolható, milyen egy mindenmentes, csupa-csupa csokismogyorós házi finomság, cukor-laktóz-gluténmentes változatban.

Látvány kapcsán az alábbira számíthattok

A hozzávalók

  • 25 dkg egész törökmogyoró
  • 20 dkg min. 70%-os cukor-laktózmentes étcsoki, olvasztva
  • 3 ek. cukor-laktózmentes zsírszegény kakaópor
  • 5-6 ek. eritrit

Elkészítés

1. A mogyorót egy sütőpapírral borított tepsibe öntöm és 180 fokon kb. 10 perc alatt megpirítom. Ha kihűlt, a héját gondosan ledörzsölöm róla.

2. A mogyorót késes aprítóban megőrlöm, majd a többi komponenst fokozatosan adagolom hozzá, amíg egyneművé nem válik a krém

3. Miután kihűlt, érdemes hűtőben tárolni. Egy hétig minőségromlás nélkül elvan odabent

 

Nutellás-narancsos kalács

Pihe-puha nutellás kalács, némi poszt-karácsonyi beütéssel a sok kandírozott narancstól, ami menedéket talált benne.

Lássuk, mi minden kell hozzá:

  • 200 gr bake free kelt tészta lisztkeverék+víz+eritrit+gluténmentes porélesztő
  • 100 gr glutén-és laktózmentes mogyorókrém 
  • kandírozott narancs
  • glutén-laktózmentes étcsoki, lehetőleg 70% feletti kakaótartalommal

A hogyan készült részben sincs túl sok csavar:

  1. A lisztkeverékből 200 gr vízzel, 50 gr eritrittel és gluténmentes élesztővel tésztát gyúrok, amit 60 percig meleg helyen kelesztek. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztom, majd egyenként téglalappá nyújtom őket
  2. A téglalapokat egyenként megkenem nutellával, megszórom reszelt étcsokival, majd kandírozott naranccsal, ízlés szerint. FYI: Én teletömtem minden jóval.
  3. A  már megkent téglalapokból egyenként hurkákat formálok, ügyelve rá, hogy a végük biztosan össze legyen csippentve és sehol se szóródjon belőlük a töltelék
  4. A három csokis-nutellás-narancsos tésztahurkák egymás mellé teszem és egybefonom
  5. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tészta aranyszínű nem lesz

 

Diótorta

Csodálatosan finom, pompás textúrájú glutén-laktózmentes diótorta. Krém nélkül, friss gyümölccsel vagy csak egy csésze kávéval is isteni finom, napokig puha sütemény. És a sütési időt leszámítva, elkészíteni is csak 15 perc. Maximum.

diotorta2.jpg

Hozzávalók:

20 dkg őrölt dió

22,5 dkg laktózmentes vaj

20 dkg eritrit

18 dkg barna rizsliszt

1 csomag sütőpor

4 tojás

vanília, szegfűszeg, fahéj

 diotorta.jpg

Elkészítés:

1. A száraz hozzávalókat összekeverem.

2. A puha vajhoz egyenként hozzáadva a tojásokat, habosra keverem őket

3. Sütőpapírral bélelt, 16 cm-es kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm, bár ez az idő sütőnként eltérhet, így érdemes tűpróbával ellenőrizni, készen van -e.

4. Érdemes kb. fél órán át hűlni hagyni a formában, majd langyosan tálalni. Passzol hozzá a joghurt, a mascarpone, bármilyen őszi gyümölcs, de szerintem tejeskávéval a legfinomabb.

 

 

Mogyoróvajas bonbon

Isteni glutén-laktózmentes mogyoróvajas bonbon, csokoládé kabátkában, a szokásos stílusban: látványos, egészséges, mégsem kell 15 percnél több az elkészítésére.

img_9415-3.jpgHozzávalók 15-20 darabhoz:

1 csésze mindenmentes mogyoróvaj

fél csésze kókuszliszt

10 dkg cukormentes, min. 70%-os étcsokoládé

 

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű mogyoróvajat összekeverem a kókuszliszttel.

2. Egy puha, mégis formázható masszára lesz szükség. Ha nehezen alakíthatónak tűnik, érdemes apránként adagolni hozzá még pici kókuszlisztet. A masszából apró golyókat gyúrok, majd a hűtőbe teszem őket, amíg a csokival bíbelődöm.

3. Az étcsokit vízgőz felett megolvasztom, majd egy fél percet hűlni hagyom. 

4. A bonbonokat egyenként-egy fogpiszkáló segítségével-a csokiba mártom, majd egymástól tisztes távolságban hagyom őket dermedni egy sütőpapíron.

5. Tálalásig hűtőben tartom.